Vrednost evra pada v primerjavi z ameriškim dolarjem

EURUSD, graf

Paid cooperation

V razmaku pol leta, je graf EURUSD padel za kar 8,48%. Tako je na koncu maja letos bil 1 evro vreden 1,22 dolarja, sedaj pa je vrednost enega evra 1,12 dolarja. ProfitLevel raziskuje, kaj je razlog za tak padec in kaj se nam obeta v prihodnosti.

Kot omenjeno, izgleda da graf nima dna. Analitiki pri Commerzbank in Credit Suisse predvidevajo, da bi lahko dosegli ceno 1,10.[1]  Razlogov je več, oziroma veliko stvari vpliva na ekonomijo vsake države, zato bomo izpostavili le nekaj ključnih dejavnikov za tak padec evra.

EURUSD, graf

Združene Države Amerike

Kljub velikim skrbem glede inflacije, katere so se začele na začetku pandemije ter se vsak mesec stopnjevale, izgleda da imajo Američani inflacijo pod kontrolo. Za to je najbolj zaslužen predsednik FED – Jerome Powell, katerega je včeraj Joe Biden nominiral za podaljšanje svojega mandata za še štiri leta. Z drugimi besedami, Ameriški predsednik je zadovoljen z delom, katerega opravlja ter način kako se borijo z inflacijo. Poleg tega, izgleda da imajo tudi pandemijo pod nadzorom, saj so pred kratkim odprli meje za tujce, kateri so cepljeni. Dodatni razlog pa bi lahko bil ta, da smo v zadnjem četrtletju in ta je znan kot najbolj dobičkonosen za ameriška podjetja oziroma ekonomijo. Tako je zadnjih 30 let indeks S&P 500 v zadnjem četrtletju rastel ter pridobil na vrednosti.* V tem času se povečajo nakupi preko spletnih trgovin. S tem se poveča dobiček Amazonu, ponudnikom kreditnih kartic itd. V naslednjih dneh se pričakuje daljši načrt, kako se bodo borili z inflacijo ter kakšne ukrepe bodo izvedli.

Evropa

Čeprav preko luže izgleda vse v mejah normale, je situacija v Evropi dosti bolj resna ter zaskrbljujoča. V mesecu oktobru je bila stopnja inflacije kar enkrat večja kot je bilo predvideno iz strani Evropske Centralne Banke. Poleg vse večje inflacije je tu še slaba epidemiološka slika. Veliko držav se odloča za popolno zaprtje države, nekatere samo zaprtje države za necepljene. Ker ljudje nasprotujejo ukrepom, so se po nekaterih glavnih mestih organizirali protesti. Vsaka posamezna stvar ni dobra za ekonomijo ali za valuto, če pa vzamemo vse skupaj naenkrat, zagotovo niso dobre novice za evro.

Kot povedano v uvodu, izgleda da graf nima dna. Commerzbank in Credit Suisse sta postavila ciljno ceno na 1,10. Če bo temu tako, bomo videli po tem, kako se bodo razpletli dogodki v Evropi in USA.[2]

VIRI:

https://www.fxstreet.com/news/eur-usd-to-see-a-small-rebound-rebound-towards-the-11675-mark-commerzbank-202111080659
https://www.fxstreet.com/news/eur-usd-to-suffer-a-substantial-drop-to-11020-00-credit-suisse-202111170730
https://www.investing.com/news/economy/dollar-shines-euro-suffers-as-covid-fears-flare-over-europe-2686344
https://www.tradingview.com/chart/?symbol=OANDA%3AEURUSD (CHART) https://www.investing.com/currencies/eur-usd

[1] [2 Izjave, usmerjene v prihodnost, temeljijo na predpostavkah in trenutnih pričakovanjih, ki so lahko netočna, ali pa temeljijo na trenutnem gospodarskem okolju, ki se lahko spremeni. Takšne izjave ne zagotavljajo prihodnjega delovanja. Vključujejo tveganja in druge negotovosti, ki jih je težko predvideti. Rezultati se lahko bistveno razlikujejo od tistih, ki so izraženi ali implicirani v kakršnih koli napovednih izjavah..

 

* Pretekla uspešnost ni zagotovilo za prihodnje rezultate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here